de Bob Gass


1 AUGUST MITURILE CĂSNICIEI (1)

"Dumnezeul... să vă facă să aveţi aceleaşi simţăminte, unii faţă de alţii,..." (Romani 15:5)

Prea multe cupluri care se frământă cu probleme "curabile" au adoptat patru mituri ale căsniciei. În următoarele zile le vom analiza pe fiecare pe rând: Dacă mă străduiesc, pot să-mi schimb partenerul. Nu te mai strădui! Dacă te gândeşti că punând în aplicare "planul corect" , luptându-te mai mult şi refuzând să renunţi, vei reuşi, mai gândeşte-te o dată. Biblia spune: "Nici unul dintre voi, să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine" (Romani 12:3). Adevărul este că poţi lucra doar asupra propriei tale persoane. Odată ce în dansul căsniciei îţi vei schimba paşii de dans, partenerul tău va începe să-i schimbe pe ai săi. În plus, identificând şi lucrând la propriile tale neajunsuri, vei câştiga credibilitatea partenerului tău şi vei crea un mediu care va conduce la schimbare, lată câteva lucruri pe care le poţi face:

a) laudă calităţile pe care le admiri cel mai mult (îţi mai aduci aminte perioada prieteniei?) şi zideşte pe ele. De fiecare dată când vezi o schimbare pozitivă, recunoaşte-o şi încurajeaz-o;

b) nu lăsa lucrurile să se agraveze. Fă-ţi un obicei din a întreba: "Ai ceva pe inimă despre care în ultima vreme nu am discutat?" Biblia spune să nu mergem la culcare mânioşi (vezi Efeseni 4:26), aşa că rezolvă lucrurile înainte să ducă la sentimente negative şi la ceartă;

c) încearcă să fii mai înţelegător. Când se simt neînţeleşi, oamenii se închid în ei şi se opun schimbării;

d) micşorează-ţi dependenţa de partener. Ţine minte, nimeni nu poate împlini toate nevoile tale tot timpul. Ai nevoie de prieteni cu care să dis­cuţi şi cu care să faci anumite activităţi;

e) mai presus de toate, ai răbdare; nici unul dintre voi nu este perfect. Cere-i lui Dumnezeu să-ţi dea "aceleaşi simţăminte". Şi ţine minte că auto-controlul constituie rezultatul locuirii Duhului lui Dumnezeu şi nu efortul omenesc (vezi Galateni 5:22,23).

2 AUGUST MITURILE CĂSNICIEI (2)

"Dumnezeul... să vâ facă sâ aveţi aceleaşi simţăminte, unii faţă de alţii,..." (Romani 15:5)

Pur si simplu nu suntem compatibili. Neînţelegerile maritale se pot împărţi în cinci cate­gorii: bani, relaţii intime, reguli de vieţuire, copii şi responsabilităţi casnice. Prea multe cupluri cred că dacă se ceartă din cauza acestor lucruri sunt automat sortite divorţului. Conflictul nu ucide relaţia. Important este modul în care ne raportăm la el, nu faptul că el există. O femeie spunea: "Soţul meu urăşte confruntarea, aşa că la apariţia problemelor în căsnicia noastră, a plecat pur şi simplu. Eu m-am enervat şi nu am ajuns la nici un consens. În cele din urmă, am învăţat să ne rezolvăm neînţelegerile; nu se poate ca el sâ întoarcă spatele, iar eu să devin isterică. Şi merge ... iar acum încercăm împreună să ne rezolvăm problemele". Mânia este parte din bagajul nostru emoţional; Dumnezeu nu a greşit când a inclus-o în caracterul nostru. Dar El doreşte să ne raportăm corect la ea (Matei 18:15). Supărarea nu-ţi dă dreptul să ţipi şi să trânteşti uşile. Solomon spunea: "Nebunul îşi arată toată patima, dar înţeleptul o stăpâneşte" (Proverbe 29:11). Cuvintele spuse în grabă rănesc şi nu pot fi luate înapoi. David spunea: "Cutremuraţi-vă, şi nu păcătuiţi. Spuneţi lucrul acesta în inimile voastre când staţi în pat: apoi tăceţi" (Psalmul 4:4). Cu alte cuvinte, gândeşte, ascultă, relaxează-te înainte să reacţionezi. Şi nu apela niciodată la a-l face pe celălalt în fel şi chip (vezi Matei 5:22); nu slujeşte decât la rănirea intenţionată a celuilalt. Noi trăim într-o cultură a proceselor şi a răzbunării, dar căsnicia zidită pe răzbunare este sortită eşecului. Dumnezeu a spus: "nu vă răzbunaţi singuri ...răzbunarea este a Mea" (Romani 12:19). Dacă ţii în tine amărăciunea, te poţi îmbolnăvi fizic şi psihic. Aşa că eliberează-te şi cere-l lui Dumnezeu să-ţi umple inima cu dragoste. O va face!

3 AUGUST MITURILE CĂSNICIEI (3)

"Dumnezeul... să vă facă să aveţi aceleaşi simţăminte, unii faţă de alţii...." (Romani 15:5)

Nu mai suntem îndrăgostiţi. Ai auzit de femeia care citea rubrica: "Caut soţ?" "îl poţi avea pe al meu!" a exclamat ea! Serios, dacă negativismul şi amărăciunea îţi erodează căsnicia, e timpul să faci unele schimbări:

l)Adu-ţi aminte de începuturi. Se poate să fi început ca buni prieteni. Aşa că întreabă-te cum ţi-ai trata cel mai bun prieten dacă ai avea probleme în această relaţie. Nu prin a fi critic şi defensiv, nu? La urma urmelor, ce te-a atras la el? Când te-ai îndrăgostit? Cum ai reacţionat când totul mergea bine? Adu-ţi aminte şi exersează cele mai bune momente ale voastre.

2)Concentrează-te la ceea ce poate face Dumnezeu. Să zicem că partenerul tău nu are nici o calitate: continuă să crezi că Dumnezeu poate schimba total relaţia voastră! Ţine minte, eşti mai capabil decât crezi să schimbi percepţia pe care o ai despre partenerul tău. Concentrează-te asupra tuturor lucrurilor din căsnicia ta care sunt"... vrednice de cinste..." (Filip. 4:8).

3)Zideşte un comportament grijuliu în relaţia ta. Fă o listă cu ceea ce ştii că-ţi face partenerul fericit. Fii concret. De pildă, să îmbrăţişezi soţul când vine de la serviciu după o zi grea sau să-ţi ajuţi soţia la spălatul rufelor. Arată că îţi pasă! Injectează aprecierea din nou în relaţia ta.

4)Uită-te la partenerul tău prin ochii lui Dumnezeu. Încercarea de a-i iubi pe ceilalţi aşa cum te iubeşte Dumnezeu pe tine reprezintă o regulă bună pentru toate relaţiile tale, nu doar pen­tru căsnicie. Iar dacă nu te iubeşti pe tine însuţi, începe prin a-ţi aduce aminte ceea ce spune Dumnezeu despre tine: eşti binecuvântat... iubit... ai preţ... eşti întocmit în chip minunat.


4 AUGUST 2008  MITURILE CĂSNICIEI (4)

"Dumnezeu ... să vă facă să aveţi aceleaşi simţăminte, unii faţa de alţii,..." (Romani 15:5)

Nimic nu ne poate repara relaţia. O femeie şi-a întrebat odată prietena: "De ce nu porţi verigheta pe degetul care trebuie?" Aceasta răspunse: "Pentru că nu m-am măritat cu cine tre­buia!" Îţi sună cunoscut? Cea mai mare greşeală pe care o poţi face este să renunţi deoarece crezi că te-ai căsătorit cu persoana nepotrivită şi că nici o minune nu-ţi poate salva căsnicia.

Vestea bună este că Dumnezeu se ocupă încă de minuni! La El, "...nimic nu este cu neputinţă..." (Luca 1:37). Dumnezeu intervine pentru tine când problemele îţi par insurmontabile. Ieremia a spus: "Doamne Dumnezeule, iată, Tu ai făcut cerurile şi pământul cu puterea Ta cea mare ... nimic nu este de mirat din partea Ta!" (Ieremia 32:17). Problema este că prea mulţi din­tre noi trăim pe tărâmul probabilului, gândind că probabil situaţia nu se va îmbunătăţi... că proba­bil vom avea probleme financiare toată viaţa ... sau că probabil vom divorţa. În loc de asta ar tre­bui să trăim în sfera posibilului. Pavel spune: "credinţa este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredinţare despre lucrurile care nu se văd" (Evrei 11:1). Biblia spune că planurile lui Dumnezeu cu tine sunt "...de pace şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde" (Ieremia 29:11). Dacă te simţi descurajat de relaţia ta, încearcă să te gândeşti la ceea ce poate face Dumnezeu. Biblia spune că dacă II cauţi cu sinceritate, II vei găsi (vezi 2 Cronici 15:2). El nu este o zeitate distantă care s-a deconectat de la problemele tale de zi cu zi. Nu, El doreşte să aibă o relaţie intimă cu tine; să-Şi folosească puterea pentru a-ţi transforma căsnicia într-o minunată relaţie de lungă durată.