Principii de claritate in exprimarea orala
Dupa una din predicile sale, un predicator a primit din partea unuia dintre membrii bisericii urmatorul “compliment”: “Esti mai inteligent decat Einstein!”
Plecat acasa, pastorual s-a tot gandit la ceea ce auzise si s-a hotarat sa ceara lamuriri in duminica urmatoare. “Cu siguranta”, si-a spus el, “nu sunt in nici un fel un Einstein …”
Duminica urmatoare, i-a sosit si “lamurirea”: “Se spune ca pe Einstein nu-l puteau intelege decat zece oameni aflati atunci in viata. Dumneata l-ai intrecut …”
Anecdota scoate la iveala diferenta de perceptie dintre cel ce rosteste o predica si cel ce o asculta. Ni se pare adeseori ca suntem foarte clari in expunerea noastra, dar rezultatele dovedesc contrariul! Ce-I de facut?
Predicatorii ar trebui sa fie mai preocupati de felul in care rostesc un mesaj inaintea celor ce-i asculta.
Vin tocmai de la un astfel de seminar, in care seful catedrei de “ ….” de la seminarul Talbot din La Mirada ne-a impartasit pastorilor din asociatia North American Baptist punctele principale din materialul ultimului sau curs de specialitate. Trebuie sa recunosc faptul ca am fost umilit si rasclit in acelasi timp. Abea astept acum sa pun in practica acele auzite in speranta ca, macar de acum inainte, voi fi mai clar si mai limpede in expunerile mele. Cine aude un studiu creste in cunostinta, cine-l spune si altora creste in abilitatea de a-l pune in practica. Iata ce ma motiveaza sa vi-l scriu si voua, acum cand ceea ce am auzit este inca foarte … proaspat. Noi amplatit cate $100 fiecare pentru acest studiu. Altii platesc de cinci ori mai mult ca sa-l ia in cadrul seminarului. Voi il puteti prelua … pe gratis.
Nu toate principiile expuse mai jos se pot aplica fiecarei predici in parte. In majoritatea cazurilor, numai aplicarea catorva va fi suficienta. In alte cazuri, aplicarea lor mecanica, va provoca mai mult tulburarea apelor decat clarificarea lor. Luati expunerea principiilor urmatoare drept o “miscare” inspre o expunere mai clara. Hotarati apoi voi insiva care din aceste principii se pot aplica predici pe care tocmai o pregatiti.
Aplicarea acestor principii nu va adauga decat cateva minute la timpul vostru de pregatire a predicilor. Cu timpul, o “verificare” a materialului de-a lungul acestor principii va va deveni o a doua natura.
Principii esentiale pentru o vorbire clara.
Multi dintre noi nu ne-am dat seama inca de faptul ca o exprimare scrisa este, prin natura ei, cu totul deosebita de una orala. O lucrare de diploma nu poate fi citita cu voce tare. La fel, o predica sau o expunere orala scrisa “cuvant cu cuvant” este o parodie. Ceea ce putem face in scris cu ajutorul paragrafelor, al sublinierii si al asezarii in pagina nu putem face in vorbire decat daca apelam la cateva artificii orale, la cateva principii de exprimare prin care sa fixam atentia si intelegerea celor acre ne asculta asupra subiectului pe care-l expunem. Iata de ce, in exprimarea orala, spre deosebire de exprimarea scrisa,
- Oridecate ori ajungi la o propozitie care contine un adevar principal de structura sau continut (un punct principal al predicii de exemplu) reia afirmatia repetand-o imediat cu alte cuvinte.
Aceasta reafirmare nu este o repetitie mecanica, ci o reluare a afirmatiei pentru sublinierea unui adevar si pentru fixarea lui in atentia celor care te asculta.
Cititorii unui text scris au avantajul de a”vedea” un aliniat nou sau o afirmatie subliniata. Adcultatorii nu au acest avantaj. Ei trebuie ajutati prin aceasta “reafirmare” a adevarului principal expus.
Exemplu: “Dumnezeu nu va ingadui sa fim ispititi peste puterile noastre”. Poate si trebuie sa fie reafirmat imediat intr-o forma care poate suna asa: Niciodata nu vei fi intr-o situatie in care Dumnezeu sa nu aiba pregatita o usa de iesire, intotdeauna vei avea din partea lui Dumnezeu ajutor potrivit pentru fioecare ispita prin care treci. etc.
“Reafirmarea” este adrul lui Dumnezeu pentru comunicarea orala. Este singurul dintre toate principiile expuse aici care trebuie aplicat “fiecarei” predici, fara nici o exceptie.
Pentru ca nu poti folosi aliniate ca in exprimarea scrisa, in exprimarea orala trebuie sa asculti urmatorul sfat:
- Foloseste consecvent aceleasi “cuvinte / fraze / expresii cheie” in punctele ei principale din desfasurarea expunerii.
- Oricare ar fi cuvintele prin care ai introdus subiectul in “introducere”, nu uita sa le repeti in restul mesajului, atunci cand ajungi sa delimitezi partile predicii tale.
Daca vorbesti despre ispita si izbavire, cauta ca din cand in cand aceleasi cuvinte sa fie parte din fraze asezate in textul punctelor principale sau secundare ale predicii. Pune aceleasi cuvinte si in afirmatiile din comentariile sau ilustratiile tale. Repetarea acestor cuvinte sau expresii cvheie va da unitate intregii expuneri si o va face mai usor de inteles pentru cei ce te asculta.
- Ca sa unesti elementele unei “liste” din punctele principale repeta INTREAGA FRAZA DIN INTRODUCERE
Daca spui in introducere:
“Sunt trei rezultate ale umplerii cu Duhul Sfant”.
Nu continua spunand:
“Primul, avem bucurie. Pe masura ce avansam in viata duhovniceasca si ajungem sa fim mai asemenea lui Christos, vom remarca un val de bucurie constanta care ne stapaneste, un nivel de pace si armonie launtrica imposibil de explicat sau dobandit prin puterile noatre, etc.
In al doilea rand, ajungem sa fim multumiti cu ceea ce avem. In locul nemultumirii, inima noastra se umple de floarea rara a multumirii. Etc.
In al treile a rand, ajungem sa intretinem relatii armonioase cu cei din jur. Ajungem sa pretuim pacea cu cei care ne inconjoara. Nu ne mai deranjeaza toate fleacurile, etc.
Nu este nimic rau cu cele spuse mai sus, in afara … lipsei lor de claritate.
Ca sa fim clari si sa-I tinem pe ascultatori cuplati la tema mesajului enuntat in introducere, TREBUIE sa repetam fraza din introducere ori de cate ori ajungem la unul din punctele principale:
Daca ai spus inintroducere:
“Sunt trei rezultate ale umplerii cu Duhul Sfant”.
Trebuie sa continui spunand:
“Primulrezultat al umplerii cu Duhul Sfant este ca avem bucurie. Pe masura ce avansam in viata duhovniceasca si ajungem sa fim mai asemenea lui Christos, vom remarca un val de bucurie constanta care ne stapaneste, un nivel de pace si armonie launtrica imposibil de explicat sau dobandit prin puterile noatre, etc.
Al doilea REZULTAT AL UMPLERII CU DUHUL SFANT este ca ajungem sa fim multumiti cu ceea ce avem. In locul nemultumirii, inima noastra se umple de floarea rara a multumirii. Etc.
Iar al treilea REZULTAT AL UMPLERII CU DUHUL SFANT este ca ajungem sa intretinem relatii armonioase cu cei din jur. Ajungem sa pretuim pacea cu cei care ne inconjoara. Nu ne mai deranjeaza toate fleacurile, etc.
- Ca sa “legi” punctele principale aflate intr-o progresie a unui rationament, leagale prin cuvinte care sa sune la fel, care sa fie din aceiasi familie de cuvinte, din aceiasi categorie.
Exemplu:
“Acum cinci ani de zile, un om numit Timotei MacVeigh a apasat butonul care a detonat bomba care a prabusit imobilul de noua etaje al sediului federal din Oklahoma City. A ucis 19 copii care erau in cresa din clsdire. A ucis alti 147 de angajati care lucrau acolo. Aceasta a fost acum cinci ani de zile.
Peste doar trei luni, pe 16 Mai, acest om va fi ucis printr-o injectie eltala. O femeie acre este fericita sa-l vada murind pe Timotei MacVeigh este Janie Cleverdale, in varsta de 63 de ani. Nepotelele ei, Elia si jesica, in varsta de 2 respectiv 5 ani au fost ucise in cladirea aceea. Acum aceasta bunicuta spune: “Aveam indoieli cu privire al pedeapsa cu moartea. Acum nu mai am.
Exista insa alti oameni care pun la indoiala valabilitatea unei pedepse cu moartea. Asta chiar si in O\lahoma, locul teribilei tragedii …”
- Foloseste “intrebari retorice” ca mijloace de tranzitie de la un punct principal al expunerii la altul.
In exemplul predicii despre rezultatele umplerii cu Duhul Sfant, poti trece de la un punct la altul prin intrebarea:
“Ce se intampla cu noi atunci cand suntem umplutti cu Duhul Sfant?”
- Aranjeaza-ti punctele principale intr-o structura “inductiva” atunci cand este vorba de o lista si sub forma “deductiva” atunci cand este vorba despre o “progresie”.
Care este diferenta?
In aranjarea “inductiva”, introducerea ridica intrebarea care naste intreaga enumerare a listei de puncte principale
- Introducere: O intrebare
(“Ce se intampla atunci cand suntem umpluti cu Duhul Sfant?”
A. (lista de puncte principale, raspunsuri)
B.
C.
In aranjarea “deductiva”, introducerea face o afirmatie, enunta un adevar, care trebuie dovedit apoi printr-o succesiune de pasi asezati intr-o progresie logica ilustrata de text.
- Introducere: O afirmatie, un adevar
A. pasii unei dezvoltari progresive
B.
C.
De exemplu:
Daca in Introducere afirmi:
“Niciodata nu veti fi ispititi peste puterile voastre, caci Dumnezeu a pregatit intotdeauna o usa ca sa puteti rabda ispita si sa iesiti biruitori din ea.”
A. Am spus ca niciodata nu veti fi ispititi peste puterile voastre, dar asta nu inseamna ca nu veti fi ispititi de loc!
B. Am spus ca niciodata nu veti fi ispititi peste puterile voastre si asta inseamna ca exista un Dumnezeu care stie cat si cad si cu ce sa ingaduie sa fiti ispititi!
C. Am spus ca niciodata nu veti fi ispititi peste puterile voastre, inseamna ca in fiecare incercare trebuie sa cauti solutia aleasa deja de Dumnezeu pentru iesirea din impas. Etc.
In aceasta asezare a materialului, afirmatia din introducere este de fapt formularea ultimului punct principal al predicii, concluzia intregului proces logic care a fost demosnstrat. Punctele principale sunt “deduse” din afirmatia aflata in introducere.
- In timpul predicii, cand ajungi la un text pe care vrei sa-l citesti ca suport pentru ceea ce spui, inainte de a-l citi, da o descriere in rezumat a ceea ce va descoperi cititorul acolo. Cu alte cuvinte, afirma si reafirma ideia pe care vrei s-o desprinzi din text inainte de a citi textul propriu zis.
Nu ma refer aici la textul inspirativ pe care-l citim inainte de inceperea predicii. Aici este vorba doar despre acele ocazii in care, in timpul expunerii, vrei sa citesti un anumit pasaj. Inainte de a citi textul, spune ce vrei sa descoperi in el si reafirma aceasta inainte de a citi.
- Nu te astepta ca ascultatorul sa descopere in timpul unei lecturi de sase secunde ceea ce ai descoperit tu in timpul unor intregi ore de studiu! Pregateste-ti ascultatorul sa “descopere” impreuna cu tine ceea ce vrei sa-I arati.
- Refuzul de a prezenta ideia inainte de citirea textului il poate face pe ascultator fie sa fie lipsit de interes in timpul lecturii, fie sa se faca interesat, stiind ca, si asa, tu iI vei spune ceea ce vrei tu sa-I spui.
- Daca iI spui dinainte ce veti gasi in text, cultiva in inima ascultatorului abilitatea de a descoperi in text idei personale.
- Prezentarea ideii inainte de a face lectura intensifica impactul mesajului.
? Anuntarea textului
? Citirea textului
! Explicarea textului
sau
! Afirmarea si reafirmarea ideii principale
! Desprinderea ideii din citirea textului
! Expicarea ideii desprinse din text.
- Invata sa-ti modelezi glasul.
Cauta cel mai potrivit ton si cel mai potrivit ritm pentru expunerea fiecarei idei. Cei mai placuti vorbitori sunt cei care evita monotonia. Schimba tonul vocii si modifica-ti ritmul vorbirii in functie de trairile de moment.
Un ton inalt arata entuziasm, duritate si impunerea unui anumit punct de vedere. Un ton grav este perceput ca un sfat parintesc si trezeste simpatia lasand impresia unei vulnerabilitati sincere.
- Foloseste gesturile ca suport si exemplificare a ideilor exprimate oral.
Nu te ascunde dupa amvon si nici nu sta cu ochii pironiti asupra notitelor. Cauta sa fi natural si convingator. Misca-te in fata celor ce te asculta. Fa gesturi cu mainile, mai ales cand vorbesti depre liste sau categorii, ori atunci cand enumeri partile unei predici. Fii constient ca gesturile tale trebuiesc facute “in oglinda” pentru ca ascultatorii sa poata intelege miscarea de la stanga la dreapta.
Aesta este numai un “rezumat” al unei intalniri care a durat multe ore. Iertati-mi eventualele greseli de tipar. Ma supara iar ochiul. Daca vi se pare potrivit, transmiteti acest material si altora, dispusi mereu sa-si imbunatateasca metoda de lucru cu oamenii.