Next Level Coaching ti dává: výsledky | transformace | změnu | zlepšení komunikace | nové dovednosti

Koučování je příležitostí k osobnímu učení, růstu, rozvoji a změně.

Puncte de vedere legate de darurile supranaturale

 

1. Cesaţionist - Darurile miraculoase ale Duhului Sfant nu exista azi. Darurile proorociei, vorbirii in limbi si al vindecarii sunt limitate la primul secol si au fost folosite atunci cand apostolii au infiintat bisericile si cand Noul Testament (NT in continuare) nu era complet.

 

Punctul de vedere cesationist se mainfesta in segmente reformate si dispensationaliste ale crestinismului evanghelic. De asemenea unele grupuri conservatoare luterane adopta aceasta pozitie.

 

2. Continuaţionist - Incurajeaza folosirea tuturor darurilor spirituale in ziua de azi.

 

  1. Penticostali

- Orice denominatie sau grup care isi are originea in miscarea de trezire Penticostala care a inceput in SUA in 1901 si sustin urmatoarele doctrine:

- Toate darurile Duhului Sfant metionate in NT sunt pentru crestinii contemporani.

- Botezul in/cu Duhul Sfant este o experienta de imputernicire care survine dupa covertire si trebuie sa fie cautata de crestini azi.

- Cei care experimenteaza botezul in/cu Duhul Sfant vorbesc in limbi ca semn al acestei experiente.

  1. Carismatici

- Orice grup care isi are originea in miscarea de reinnoire carsimatica din anii 1960 si 1970 si care incearca sa practice toate darurile sprituale mentionate in NT (inclusiv proorocia, vindecarile, minuni, limbi, interpretarea limbilor si deosebirea duhurilor)

- Intre carismatici existe pareri diferite legate de botezul cu Duhul Sfant (la convertire sau dupa?) si daca vorbirea in limbi constituie un sem al botezului cu Duhul Sfant sau nu.

In general carismaticii au evitat formarea de denominatii si se considera mai de graba o forta de reinnoire in bisericile protestante si romano-catolice.

- In SUA nu exitsa nici o denominatie carismatica, dar cel mai cunoscut reprezentant al miscarii e Pat Robertson.

  1. Al treilea val

- O a treia miscare de reinnoire aparuta in anii 1980; a fost denumita "al treilea val" de profesorul C. Peter Wagner de la Fuller Theological Seminary. (El considera ca penticostalii si carismaticii au fost primul, respectiv al doilea val de trezire/reinnoire).

- Cei din "al treilea val" incurajeaza instruirea tuturor credinciosilor pentru folosirea darurile spirituale din NT si sustin ca proclamarea Evangheliei ar trebui sa fie insotita in mod obisnuit de semne, puteri si minuni dupa modelul NT.

- Sustin ca botezul cu Duhul Sfant e experimentat de toti crestinii la convertire si ca experientele ulterioare constituie "umpleri" sau "imputerniciri" cu Duhul Sfant.

- Cred in voribirea in limbi, dar nu ii dau proeminenta pe care i-o dau penticostalii si carismaticii.

- "Al treilea val" se manifesta in special in bisercile din Asociatia de biserici "Vineyard".

 

 

 

3. Deschisi dar prudenti - O categorie de crestini care nu au fost convinsi de argumentele cesationiste, dar nu sunt convinsi nici de practicile si de doctrinele continuationiste. In principiu ei sunt deschisi ideii ca darurile supranturale pot exista azi, dar sunt prudenti in ceea ce priveste modul in care sunt folosite in cercurile continuationiste.

Desi nu cred ca vorbirea in limbi e exclusa de Biblie, ei vad multe exemple contemporane de nesocotire a principiilor biblice legate de exercitarea acestui dar. Unii sunt ingrijorati de faptul ca acest fenomen duce la dezbinari in biserici. In locul darurilor miraculoase, aceasta categorie prefera evangheliazarea, studiul biblic si ascultarea predicarii Cuvantul lui Dumnezeu ca metode de crestere spirutuala.

Acest grup e foarte mare si s-ar putea sa reprezinte punctul de vedere majoritar al crestinilor evanghelici din SUA.